Opastusta kätilöltä

Muutaman huonosti nukutun yön jälkeen varasin maanantaina ajan lastenlääkärille. Sitä ennen hoksasin soittaa lapsuuden ystävälleni, joka on nykyään myös kätilö. Kaija antoi muutamia vinkkejä, kuten esimerkiksi opasti sellaisen asennon, jossa voi rauhallisesti pidellä kädellä tuttia vauvan suussa.

Ystäväni sanoi, että vauva pitää opettaa tutin syömiseen, sillä muuten vauva ei osaa tyytyä siihen hädän hetkellä. Ainoa keino on hellästi pakottaa tutti suuhun, jolloin imemisrefleksi ja lohdun hakeminen kohdistuvat tuttiin eikä maitopulloon tai tissiin. Silloin välttyisi ehkä myös ylensyömisen vaaralta, jos normaalin ruokamäärän jälkeen tarjoaisi vauvalle vain tutin imettäväksi.

Pulloruokintaa sylistä

Kaija kehotti ruokkimaan pienen vauvan aina sylistä, sillä silloin rintaruokinnassa luonnollisesti vahvistuva side äidin ja lapsen välillä ei katkea. Samalla tavoin isä voi luoda lapseensa yhtä vahvan siteen.

Kaija kertoi, että vahva side äidin ja lapsen välillä näkyy myöhemmin siinä, että ison hädän hetkellä lapsi hakee lohtua äidin sylistä, ei isän. Jos isä kuitenkin on ruokkinut lastaan ensiviikkoina ja -kuukausina samalla tavoin kuin äiti, molemmista tulee lapselle yhtä tärkeitä lohduntuojia. Pulloruokittujen lasten isillä on siis tosi hyvä tilaisuus tulla äidin veroisiksi.

Pulauttelijalle pystyasento

Pystyasento syötettäessä ja kunnon röyhtäytys auttavat pulauttelijaa pitämään ruuan sisällään. Lastenlääkäriltä sain vielä vinkin käyttää maidonsakeuttajaa, koska paksumpi maito pysyy ehkä paremmin mahassa.

Lastenlääkärin mukaan meidän pojalla on refluksitauti eli hapan mahaneste ja ruoka pääsevät huilaamaan väärään suuntaan mahalaukusta kurkkuun. Kun sitä on tapahtunut tarpeeksi usein, vauva tuntee kipua kurkussa ja ruokatorvessa ja pahaa makua suussa. Ainoa keino, jonka ihmisentaimi keksii avuksi, on pyytää lisää maitoa, ja sitten kierre on valmis.

Sain lääkäriltä reseptin Gaviscon-lääkkeeseen. Samaa lääkettä annetaan myös aikuisille, joten meillä on nyt puolen litran leka lääkettä, josta yritetään saada vauva-annos eli kaksi millilitraa kerrallaan. Se on vielä helppo juttu siihen verrattuna, miten litku saadaan vauvaan.

Helpotusta diagnoosista

Kuopiolainen lastenlääkäri oli ihana. Hän tutki pojan läpikotaisin ja totesi hänet muuten täysin terveeksi ja normaaliksi poikavauvaksi. Refluksitautikin paranee ajan mittaan, kun elimistö kehittyy, mutta siihen saakka olisi idioottimaista antaa lapsen kärsiä, kun vaivaan on lääke.

Vaikka lääke alkaa vaikuttaa vasta viikon sisällä, äitin olo helpottui heti. Savonlinnalaisen neuvolantätin typerät ohjeet tarjota vauvalle virikkeitä unohtuivat heti, kun oikea lääkäri oli asialla. Kaijankin vinkit tuntuivat järkeviltä ja hän ainakin haluaa aidosti auttaa vanhaa kaveriaan.

Täytyy sanoa, että luottamus paikalliseen neuvolaan on tällä hetkellä melko alhainen. On kuulemma ihan normaalia, että vauva pulauttelee 30 kertaa päivässä. Lääkärin mukaan normaalia on, jos vauva pulauttelee kolme kertaa päivässä tai kerran syötön yhteydessä.

Vyöhyketerapiasta viimeinen silaus

Samaan syssyyn aloin käymään myös vyöhyketerapeutilla. Hän hieroi ensin pojan mahaa ja selkää ja sen jälkeen istutti minut nojatuoliin ja asetteli pojan mahdollisimman mukavaan asentoon syliini. Vaikka terapeutti varoitti, että lapsi saattaa huutaa, kun hän käsittelee vauvan jalkojen kipeitä pisteitä, oikein säikähdin, miten karmeaa huutoa pojasta pääsi.

Jännä juttu, että vauva reagoi niin rajusti vain tiettyihin pisteisiin jalassa ja muuten imeskeli täysin hiljaa melkein unessa tuttia. Ei ollut ihme, että suoliston, mahan ja maksan pisteet saivat aikaan rajuimmat reaktiot.

Vyöhyketerapiasta ei välttämättä ole heti apua tai seuraamuksia. Meillä ainakin jälkikasvu pukersi sellaisen kakan, että suolisto ainakin alkoi toimia melkoisella tahdilla käsittelyn jälkeen. Väsynyt äiti on myös erittäin tyytyväinen siihen, että vauva nukkuu nyt paremmin. Edelleen täällä mennään parin tunnin öisten syöttövälien kanssa, mutta evästä saatuaan, poika nukahtaa melko nopeasti uudelleen. Pitää toivoa, että vaikutus kestää ainakin seuraavaan vyöhyketerapiaan saakka.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer