Sittenkin kouluun

Minua on moitittu siitä, että kutsun yliopistoa usein kouluksi. Olen menossa kouluun tai tulossa sieltä. Nyt yliopistosta on todella tulossa koulu ainakin, jos Itä-Suomen yliopistolle kaavailtu school-malli toteutuu.

Eihän se nyt ihan niin mene, mutta hauskasti school-sana kääntyy. Nyt joku oli kääntänyt sen korkeakouluksi. Tiedekuntaneuvoston kokouksessa tänään esitelty rakenne olisi siis ylhäältä alas yliopisto-korkeakoulu-laitos.

Tässä mallissa korkeakoulu tarkoittaisi neljästä kuuteen todella isoa ryhmittymää, eräänlaista megatiedekuntaa, jotka levittäytyisivät molemmille kampuksille. Eilisessä hallituksen kokouksessa oli heitetty ilmoille idea neljästä tiedekoulusta: Science school, medical health school, school of education and humanities ja social sciences and economics school. Nämä eivät missään nimessä ole virallisia ehdotuksia vaan ainoastaan ajatusmalleja!

Meillä ITKAssa haluttaisiin pitää kauppatieteet ja informaatioteknologia edelleen yhdessä, mutta ongelmia teettää Joensuun tietojenkäsittelytiede. Heidän tutkimuksensa on lähellä fysiikkaa, kun se meillä on selvästi kauppatieteellisesti orientoitunutta. Mihin schooliin tietojenkäsittely siis kuuluisi?

School-malli tulee kaikille jakoon viimeistään huomenna. Äkkiseltään mallin hallinnosta on tulossa vielä nykyistäkin raskaampi. Itä-Suomen yliopistolle on siinä kaavailtu yliopistotasolle johtokunta, ilmeisesti kolmikantaperiaatteella koottu suuri konsistori, johtava rehtori, II rehtori ja vielä johtoryhmä. Korkeakoulu- eli school-tasolle on ehdotettu ulkopuolista vararehtoria, joka toimisi kuin schoolin toimitusjohtaja, kolmikantaperiaatteella valittua alakonsistoria, johtoryhmää ja sitten olisi vielä school-kohtainen päällikköarmeija. Laitostasolle on mietitty laitosjohtajia, laitosneuvostoa ja heidän tuekseen laitoshallintoa. Että se niistä mittakaavaeduista!

Ei school-malli ole suinkaan ainoa pohdinnan alla oleva toimintamalli! Niitä on vielä ainakin kolme muuta. Tämä vaan sattui minun kannaltani hauskaksi, sillä voisin ihan hyvin jatkossa kehua meneväni ”kouluun”. 😉

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer