Naminami kukkakaaligratiinia

En tykkää lämpimästä kukkakaalista, mutta nyt pyörrän sanani. Tiesin, että Ilkka tykkää keitetystä kukkakaalista, ja kun meillä on terveysviikot meneillään, ajattelin yllättää hänet ja pyöräyttää kukkakaalia hirvipaistin kylkeen. Jollakin tapaa outoa makua piti saada peitettyä, joten päädyin tekemään kukkakaaligratiinia.

Surffailin netissä ja löysin ihan kelvollisen oloisen reseptin Makunautintoja Mimmin keittiöstä -blogista. Muuttelin vähän reseptiä jääkaapin sisällön mukaan, ja lopulta tein gratiinin kutakuinkin näin:

Pilkoin pienen kukkakaalin kattilaan, jossa oli suolalla maustettua kiehuvaa vettä. Kansi visusti kiinni ja liesituuletin täysille, ettei koko talo lemuaisi kaalilta. Viiden minuutin päästä kippasin vedet pois ja kukkakaalit pieneen uunivuokaan.

Hirvenlihakastikkeesta jäi puolisen purkkia eli noin desi kevyttä ruokakermaa, jonka lorautin kattilaan. Kaadoin ruokakermapurkkiin pikkuisen maitoa ja huuhtelin loputkin kermat kattilaan. Yhteensä nestettä oli ehkä Mimmin ohjeen mukainen pari desiä, jos sitäkään.

En suurustanut soosia jauho-rasvaseoksella vaan sulatin ruokakermaan sulatejuustoa ehkä noin 50 grammaa. Sen, mitä nyt oli jääkaappiin jäänyt. Vaikka kyseessä oli maustamaton tuorejuusto ja vielä kevytversio, en muista lisänneeni lainkaan suolaa. Valkopippuria ja meiramia laitoin ehkä molempia noin puoli teelusikkaa. Ihan lopuksi lisäsin vielä reilun teelusikan vaaleaa maizenaa suurusteeksi, mutta ei sitä varmaan olisi tarvittu lainkaan.

Kun soosi pulpahti, kaadoin sen kukkakaalinuppujen päälle. Ihan päällimmäiseksi lisäsin vähän juustoraastetta – yllättäen kevyttä sekin! Sitten työnsin kulhon uuniin 225 asteeseen ylälämmölle ja menin pihalle lumitöihin. Gratiini ehti olla ehkä sellaiset 12 minuuttia uunissa, kun sen pinta oli mukavan ruskehtava ja piha oli kolattu.

Yllättävä makunautinto

En tiedä yhtään, miten onnistuin saamaan gratiinista niin hyvää, mutta me söimme Ilkan kanssa koko kipollisen siltä istumalta. Hirvipaistikin joutui kakkosrooliin ja perunakippo jäi melkein koskematta.

Tuleekohan minusta nyt kukkakaalinpurija? Sanoisinpa melkein, että kokeilkaa ihmeessä Mimmin reseptiä. Sitä voi näköjään varioida omaan makuun ja jääkaapin sisältöön nähden ilman, että maku kärsii.

Kuva suoraan Mimmin blogista.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer