Helmat hulmuten tulevaan

Tällä viikolla täällä Saint Mary’s yliopistossa on vietetty valmistujaisia eli virallisemmin kyseessä oli Convocation. Keskiviikkona olisi ollut kauppatieteiden valmistujaiset, mutta silloin en vielä tiennyt koko touhusta. Torstaina sitten ihmettelin, kun siellä täällä näkyi iloisesti hymyileviä nuoria ihmisiä kummallisissa kaavuissa.

Pikainen googlailu sen sitten kertoi, että valmistujaiset olivat menossa. Niitä vietettiinkin sitten kolme päivää, koska torstaina vuorossa olivat luonnontieteiljät ja perjantaina kielten opiskelijat, jotka täällä saavat itselleen Bachelor of Arts -kandidaatin tutkinnon. Luulisin, että heillä on mahdollisuus myös maisterin tutkintoon, mutta sitä en enää selvittänyt.

Noiden lisäksi täällä voi opiskella myös kasvatustieteitä, ja koska jokaisena päivänä valmistujaisia pidettiin kaksi settiä, myös he saivat jonakin päivänä omat hattunsa ja diplomikäärönsä.

Akateemiset symbolit
On hienon näköistä, kun valmistuneet kävelivät kulkueena sisään juhlasaliin. Ilmeet olivat vielä tuolloin kovin vakavat.

Meidänkin pitäisi saada Suomeen samanlaisia värikkäitä akateemisia tunnusmerkkejä. Ei niiden välttämättä tarvitsisi olla hassuja hattuja, kuten kulkueen perässä tulevilla opettajilla ja professoreilla, mutta jotain kivaa kuitenkin.

Ilmeisesti valmistujaisten vuoksi törmäsin myös Suomen ”akateemisiin symboleihin” käydessäni kahvilassa. Siellä oli tippikassassa kysymys siitä, mitä vastaväitellyt tohtori saa Suomessa. Vastausvaihtoehdot olivat kellosta sinettisormukseen, mutta se oikea oli silinterihattu ja miekka.

Myyjä oli ihmeissään, kun kerroin olevani tohtori Suomesta, mutta miekkaa tai hattua minulla ei vielä ole. Hän piti sitä vähintäänkin outona, että väitellyt joutuu itse ostamaan hattunsa, jota saa pitää vain promootiossa muutaman vuoden välein. Hintaakin hän kauhisteli.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer