Sinuiksi Espanjan kanssa

Nyt kun on jo aika pakata laukut paluumatkaa varten, Espanja alkaa tuntua tutulta. Vie aina aikansa opetella uuden maan tavat.

Jo pelkkä ruokakaupassa käynti on aluksi seikkailu. Nyt tiedän, että maito on täällä yleensä iskukuumennettua laktoositonta maitoa, liha usein ihan ohuiksi siivuiksi siivutettua ja juustot ja leikkeleet myydään tarjouksessa niin, että ensimmäinen pakkaus on normaalihintainen ja toinen edullisempi.

Kiertoliittymässä vilkku sisään

Täällä harrastetaan kiertoliittymiä tai mitä lie liikenneympyröitä eikä vilkkua juuri käytetä. Jos kuitenkin mennään liittymässä kulkusuunnassa vasemmalle, porukka valitsee sisäkaistan ja vilkuttaa sisäänpäin. Sitten vaan suikataan risteyksen kohdalla ulkokaistalaisen nenän edestä aiottuun suuntaan, vilkutettiinpa ulos ollenkaan tai sitten ei.

Liikenneympyröissä saa olla tosi tarkkana, mutta ihan helposti ne ovat menneet, kun seurailee muuta liikennettä. Sitten jos tulee moka, voi vaikka pysähtyä. Paikalliset kyllä ymmärtävät turisteja ja antavat tietä.

Muutenkin turistit hyppäävät rantakadulla tielle katsomatta, joten jos autoilija tai mopoilija ei täälä älyä väistää, tulee pahaa jälkeä.

Moottoritien karmeat rampit

Sitä en vieläkään ole tajunnut, millä logiikalla moottoritien rampit on rakennettu. Saattaa olla puolen kilometrin kiihdytyskaista ja sitten seuraava kaista onkin vain 50 metriä ja päättyy stop-merkkiin.ä

Vastaavasti ulosmenorampit saattavat kulkea puoli kilometriä muiden kaistojen vieressä niin, ettet edes huomaa ajavasi rampilla, kunnes edessä on liikenteenjakaja. Siinä sitten pitää tehdä päätös sekunnin murto-osassa, mihin suuntaan olitkaan menossa.

Parhaita ovat kuitenkin ne pihatien rampit, kun huomaat vasta kohdalla, että tuossahan se kymmenen metrin kaistale ramppia jo menikin.

Sittenpä huonossa tapauksessa ajat kymmenen kilometriä ennen seuraavaa mahdollisuutta.

Cambio de sentido

Nyt vasta ihan viime päivinä hoksattiin, että kun kaikista suunnista ei ole ramppia ollenkaan, voi kohta tulla merkki cambio de sentido. Se tarkoittaa käytännössä U-käännöstä. Ajat vaan isolta tieltä ulos ja sitten toiseen suuntaan takaisin.

Esimerkiksi Malagasta tänne Villa Magnaan pääsee parhaiten niin, että ajaa A-7 -tieltä Fuengirolan toisesta rampista ulos ja sitten ohittaa liittymän 212. Sitten ajaa seuraavasta cambio de sentidosta ulos isolta tieltä, alittaa vai oliko se ylittää ison tien ja liittyy sille uudestaan takaisin Malagan suuntaan. Sitten vaan ulos liittymästä 211 ja onkin jo suoralla tiellä aina siihen risteykseen, josta lopulta käännytään Hotel Gardenia Parkin kohdalta tänne asuinalueelle.

Navigaattori ajatti meitä ensimmäisenä yönä vaikka mitä pikkuteitä tänne asunnolle. Minä taas osasin sen verran jo kulkea äitiä ja Suvia kyydittäessä, etten uskonut navin kehotusta ajaa A-7: lta ulos Fugen eka rampista. Silti vehje äski aina ajaa liittymästä 212, josta aina päädyin junakadulle asti kohti rantaa.

Uusi reissu

Mieli halajaa tänne jo uudelleen, vaikka edelleen istua kökötän Epsanjan auringon alla. On muuten ehkä toinen kerta, kun istun auringossa. Muuten ollaan melkein istuttu autossa ja reissattu lähikaupungeissa.

Jos ja kun tulemme takaisin, kannattaa ehkä vuokrata pienempi auto. Minä en tällä nykyisellä farkku-Opelilla ole uskaltanut parkkihalliin muualla kuin puolityhjällä lentokentällä. Ovat rakentaneet hallit kai mopoautoille. Lähestulkoon kaikkien autojen kyljet ovat ottaneet osumaa joko toisiin autoihin tai ainakin parkkihallien seiniin.

Skootteri olisi vieläkin parempi vaihtoehto, ja sinä mielessä Villa Magnan vuokraus uudelleen olisi järkevää. Täällä kun samaan pakettiin kuuluu skootteri.

Auto ehdoton

En minä kehtaisi tänne asti tulla makaamaan vain aurinkoon. On niitä Suomessakin sen verran aurinkoisia päiviä, että nahkansa saa poltettua.

Nyt olemme reissanneet niin paljon, että olemme nähneet Andalusian melko hyvin. Se on ollut mukavaa. Oma auto on jatkossakin ehdoton, jos vaan lomallevielä raskimme koko porukalla lähteä.

Korjaan kirovireet myöhemmin. Pädillä se on niin työlästä.

1 comments On Sinuiksi Espanjan kanssa

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer